FAQ / Zapach stęchlizny po zalaniu
Zalane mieszkanie czy dom to problem, który może dotknąć każdego. Czy to zalał nas sąsiad, czy zawiodła domowa instalacja wodno-kanalizacyjna i kłopot gotowy. Woda niszczy sufit, sączy się po ścianach i wsiąka w posadzki. Im dłużej pozwolimy jej stać, tym więcej zniszczeń dokona – zardzewieją sprzęty, wypaczy się stolarka, pojawi się pleśń i grzyb, a wszystkiemu radośnie wtórować będzie specyficzny zapach stęchlizny. Jak dobrze wiemy, stęchlizna potrafi utrzymywać się naprawdę długo i na nic tu wietrzenie, jak się jej pozbyć?
Najpierw należy pozbyć się przyczyn, czyli pozbyć się nadmiernej wilgoci – porządnie osuszyć zalane pomieszczenia. Jeżeli uznamy, że problem nas przerasta, z pomocą służą profesjonalne firmy świadczące usługi osuszania ścian i murów. Wykwalifikowani specjaliści dobiorą odpowiednie metody osuszania, czy to za pomocą właściwych technik wietrzenia, czy za pomocą sprzętów takich jak wentylatory, dmuchawy, nagrzewnice i osuszacze. Dopiero potem będzie można przystąpić do usuwania zapachu stęchlizny. Najskuteczniejszą metodą będzie tu ozonowanie.
Ozon to tlen złożony z trzech atomów. Jest on niezwykle reaktywny, dodatkowo wykazuje silne działanie antyseptyczne dlatego też stosuje się go w procesach dezynfekcji i neutralizowania przykrych zapachów. Co prawda ozonowanie to najbezpieczniejsza i najbardziej ekologiczna forma dezynfekcji jednak nie przeprowadzimy go samodzielnie, i to nie tylko ze względu na konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu. Wymagana tu będzie interwencja profesjonalnej firmy oferującej takie usługi. Specjaliści uszczelnią wszystkie pomieszczenia w których ma się odbywać procedura, po czym włączany jest generator ozonu. Istotnym jest by ozon nie przedostawał się do innych partii mieszkania czy domu – w wysokim stężeniu jest szkodliwy. Ozonowanie rozkłada patogeny grzybów i innych drobnoustrojów takich jak alergeny, bakterie i roztocza na czynniki nieszkodliwe dla człowieka. Niepożądany zapach stęchlizny znika, dodatkowo taka dezynfekcja zapobiega dalszemu rozwojowi podobnych mikroorganizmów.